Keramiste Yvette Lardinois heeft zich opgegeven voor de Studio Route 2018 dat op 27 en 28 oktober plaatsvindt. Ateliers in heel het land stellen hun deuren open voor het grote publiek om jou een inkijkje in hun eigen keuken te geven. We vroegen Lardinois naar haar motivatie om zich op te geven. 

Wat is je voornaamste reden geweest om deel te nemen aan de Studio Route als onderdeel van de Week van het Maken?
“Naast dat ik het een mooi initiatief vind, is het een uitgelezen kans om mijn keramiek aan een breed publiek te laten zien. Door middel van de Studio Route geeft Crafts Council Nederland mij de kans om op een persoonlijke manier contact te maken met belangstellenden. Ik ontvang graag mensen in mijn atelier. Zo kan ik het werkproces laten zien en uitleg geven over mijn werk en het bijbehorende werkproces.”

Wat kan het publiek allemaal in je atelier bewonderen?
“Het atelier staat in het Zeeuwse dorp Vrouwenpolder, vlak bij de zee. We maken een tentoonstelling met werk van drie makers, waaronder: Frank Åsnes, Annelies Planteydt en uiteraard mijn eigen werk. Frank Åsnes is beeldhouwer en werkt met gekleurd papier en hout. Annelies Planteydt maakt hedendaagse sieraden en ik zal mijn keramiek tentoonstellen. Wij zullen uitleg geven over ons werk, onze inspiratie en hoe we in het maakproces te werk gaan.”

Is er een speciaal project dat je met de Studio Route wil presenteren?
“In 2003 ben ik in Zeeland komen wonen. Vlak na de verhuizing is mijn man en voormalig kunstenaar Jan Goossen overleden. Het huis en het atelier moesten toen nog gebouwd worden. In deze periode heb ik veel aan de keukentafel gewerkt. Het werk en de collecties die hieruit zijn ontstaan heten “Tears” en “Connections”. Ik laat zowel keramische wandobjecten als vroegere tekeningen zien.”

Wat willen jullie het publiek vooral meegeven dat naar aanleiding van de Studio Route op bezoek komt?
“Met het atelierbezoek geven we het publiek een kijkje in eigen keuken. Men is zich er vaak niet van bewust hoeveel kennis en vaardigheden er nodig zijn voor het creatieve ambacht. En dit is juist wat we willen tonen en toelichten.”

Yvette Lardinois

Studio Route 2018 Crafts Council Nederland Yvette Lardinois

Staat er een spannend project op de planning?
“In oktober en november neem ik deel aan twee keramiekworkshops van de CC. Ik ben op zoek naar nieuwe technieken en toepassingen die ik weer kan gebruiken in mijn eigen werk.”

De Studio Route is onderdeel van het officiële programma van de Week van het Maken 2018.