Horizon met nevel

Horizon met nevel

De Bode  januari 2013

 

Lardinois speelt met haar eigen ambacht

VROUWENPOLDER – Yvette Lardinois exposeert vanaf zondag haar schalen, beelden, wandobjecten en collages in het museumcafé van Historisch Museum De Bevelanden in Goes. “Als keramist speel ik met mijn eigen ambacht”, zegt ze in haar atelier in Vrouwenpolder. De tentoonstelling ‘Landschappen’ is georganiseerd door Kunstuitleen De Bevelanden. 

DOOR EUGÈNE DE KOK

Bezoekers van de expositie maken kans de kunstenaar tegen het lijf te lopen. “Ik vind het leuk om af en toe mijn eigen expositie te bezoeken en te luisteren wat zij van mijn werk vinden”, laat Yvette Lardinois weten. Ze gaat graag met de mensen in gesprek om zo te weten te komen wat zij in haar werk zien.

Lardinois noemt zich keramist, al beperkt ze zich niet alleen tot klei. Op de kunstacademie in Den Bosch, midden jaren ’80, ging ‘de keramiek haar gewoon het lekkerste af’. “Ik houd niet van gereedschap en van hele grote dingen. Kleine objecten vind ik vaak leuker. Met een schaal ben je al gauw maanden bezig. Het is een spel van klei, glazuur en de elementen. Het is elke keer spannend. Hoewel ik inmiddels de nodige ervaring heb, is het bijvoorbeeld altijd een verrassing wat er tijdens het bakproces met het door jou gekozen glazuur gebeurt.”

In de jaren na haar studie ontwikkelde zich tot een in Nederland bekend keramist. Ze exposeerde op vrijwel alle plekken die er toe doen in de wereld van de keramiek. Toen haar partner een paar jaar terug kwam te overlijden, raakte ze haar klei en het glazuur echter een tijd niet aan. Het werd stil rond haar, maar langzaam vond ze de weg terug. “Nu vinden mensen me weer en bellen me of ik wil exposeren. Ze lijken me het ook te gunnen.”

In haar eerste objecten na het verlies van haar partner komt het verdriet middels tranen terug. Daarna kwamen er langzaam andere onderwerpen als elanden (na een reis door Noorwegen) en landschappen (geïnspireerd door ritten door voornamelijk Zeeland) bij in haar werk. In 2010 was zij één van de exposanten, die hun werk lieten zien in een installatie van Johan de Koning in Caesuur in Middelburg: ‘Full house’. “Daar kwamen al die onderwerpen bij elkaar. Dat heb ik als een ontzettend leuke tentoonstelling ervaren.”

De laatste tijd maakt ze vooral landschappen. Af en toe mixt ze de landschappen met de tranen of elanden. De schaal is altijd het uitgangspunt. Deze wordt in tweeën verdeeld door de horizon. “Je ziet een landschap: zee en lucht of land en lucht. Er is geen boven of onder. Daarom kunnen mensen ermee doen wat ze willen. Ik speel daardoor met mijn eigen metier. Ze hoeven het niet per se als schaal te gebruiken. Dat laat ik ook zien door ze op te hangen.”

Koning van het bos

Het werk van Lardinois is niet alleen in Goes te zien. Nog bijna deze hele maand hangt er op twee privéadressen in de Nieuwstraat en Wagenaarstraat in Middelburg een tweeluik onder de noemer ‘Eland, koning van het bos’. De beeldend kunstenaar kwam op het idee tijdens een reis door Noorwegen. Ze zag de waarschuwingsborden voor elanden en raakte door het beest gefascineerd. Ze maakte de twee objecten, waarin ze speelt met het licht in de huiskamers, en vroeg twee Middelburgers ze in deze donkere dagen voor hun ramen te hangen. Daarnaast exposeert ze dit jaar twee keer in Noorwegen, het thuisland van haar huidige vriend en beelden kunstenaar Frank Åsnes.