Berlijn

Neue Nationalgalerie, Berlin, Iza Genzken

Neue Nationalgalerie, Berlin, Iza Genzken

Photo’s below text
In oktober 2023 werkten Frank Åsnes en ik een maand als artist in residence in Berlijn. Wij verbleven in een woon-werk appartement van Bronsgieterij Hermann Noack. Hermann Noack heeft een van de grootste en meest bekende bronsgieterijen in Europa. Hier wordt werk uitgevoerd van kunstenaars als Henry Moore, Tony Cragg en Georg Baselitz. We kregen een rondleiding (zie foto’s).
Ik heb een groot aantal tentoonstellingen bezocht in musea en galeries. Vooral het Museuminsel met het Bode Museum (beeldhouwkunst) en het Perganon Museum (Islamitische kunst), het Kunstgewerbemuseum en Neue Nationalgalerie maakten indruk op mij. Maar ook in Schloss Charlottenburg, Museum Kathe Kollwitz en het Broehanmuseum zijn prachtig. Kunstmesse ArtBook Berlin was heel inspirerend met werk van hedendaagse boekbinders en grafisch kunstenaars uit Europa.
Bij Ceramic Kingdom Berlin gaf ik een lezing. Tijdens mijn power point presentatie liet ik mijn (keramische) werk (1988-2023) zien en vertelde ik over mijn werkervaring in diverse musea en werkplaatsen in Nederland en Noorwegen. Samen met directeur Madeline Stillwell, ontvingen we 50 jonge mensen. Ook zij gaf een lezing met haar ervaringen als artist in residence in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Nederland (mijn oude werkplek van 1988-1997).
Ik heb heel veel mensen gesproken waaronder Hermann Noack (eigenaar Bronsgieterij) en Geer Pouls (galeriehouder Brutto Gusto). Berlijn is een stad met parken en goede fietspaden waar we veel gebruik van hebben gemaakt.
Het was een fantastische ervaring!

Met dank aan Norske Håndverkere voor het reisstipendium dat ik heb mogen ontvangen.

Studio Am Spreebord

Studio Am Spreebord, Berlin

Bronsgieterij Hermann Noack. ovens

Bronsgieterij Hermann Noack. Ovens

Bronsgieterij Hermann Noack

Bronsgieterij Hermann Noack

Studio Am Spreebord, Yvette Lardinois

Studio Am Spreebord, Berlin, Yvette Lardinois

Geer Pouls, Galerie Brutto Gusto Berlin. Photo Yvette Lardinois

Geer Pouls, Galerie Brutto Gusto, Berlin. Photo Yvette Lardinois

Ceramic Kingdom, Yvette Lardinois and Madeline Stillwell

Ceramic Kingdom, Berlijn, Yvette Lardinois en Madeline Stillwell. Presentatie werk.

ArtBook Berlin 2023

ArtBook Berlin 2023