Yvette Lardinois ceramic art
Yvette Lardinois maakt unica in de vorm van schalen, wandobjecten en beelden. Haar keramiek is monumentaal en kleurrijk, net als de tekeningen, aquarellen en collages. Soms verwerkt zij hierin andere materialen zoals textiel. De voorliefde voor aquarellen heeft te doen met de ‘natte’ techniek. Deze natte techniek heeft veel gelijkenis met klei. De collages met de titel Horizon zijn gemaakt van gekleurd papier.

De thema’s in haar werk zijn Connections, Zeeland, Tears en Journey. Yvette Lardinois laat zich inspireren door gebeurtenissen en herinneringen uit het dagelijks leven en geeft hierop een eigen commentaar.

Op deze website staat een selectie van haar werk. Haar werk is te koop via haar atelier of tijdens tentoonstellingen. Uitnodigingen voor open dagen worden verstuurd via de nieuwsbrief. Kijk voor meer informatie op NEWS en CONTACT.

About atelier Yvette Lardinois, Vrouwenpolder

Opleiding en werk
Yvette Lardinois studeert aan de Lerarenopleiding in Tilburg Handvaardigheid en Textiele Werkvormen. Haar docenten zijn o.a. Marion Herbst, Jeroen Vinken, Harry Boom, Theo Kuijpers, Arie Berkulin en Jan Goossen (later haar echtgenoot). Ze studeert in 1984 af met een collectie keramiek. Na deze opleiding verdiept zij zich in het beeldende vak en vooral in de keramiek aan de kunstacademie in Den Bosch. Hier kreeg zij les van o.a. Johan van Loon, Norman Trapman, Michel Kuipers en glazuurlessen van Henk Verberkmoes. Hier ontmoet zij ook Frank Åsnes, medestudent, vele jaren later haar tweede echtgenoot. In het derde jaar van de kunstacademie in Den Bosch verblijft zij op de afdeling Beeldhouwen en met als docenten Cornelius Rogge, Pjotr Muller en Jan Vaes. Een periode met bijzondere ervaringen zoals de excursies naar Oost- en West-Berlijn en Rusland, die worden begeleid door docent Rein Dool. In 1988 studeert Lardinois cum laude af aan de afdeling Keramische Vormgeving. Vanaf dat moment toont zij haar keramische werk en tekeningen in binnen- en buitenland. Een jaar na haar afstuderen ontvangt zij een Startstipendium van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (Amsterdam), het tegenwoordige Mondriaan Fonds. Haar keramische werk is door diverse musea aangekocht zoals Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Taipei Fine Art Museum in Taiwan. Verder is haar werk aangekocht door bedrijven en particulieren (waaronder de collecties Koster-Quist, gehuisvest in Museum Boijmans Van Beuningen) en de collectie Jan van Munster.

Leven
Van 1982 tot de zomer van 2003 woont en werkt zij en haar man (de beeldhouwer) Jan Goossen (1937-2005), in de Melkfabriek St. Isidorus in Herpt (gemeente Heusden). Jan Goossen creëert in de oude fabriek twee grote ateliers en een woonhuis. Daarnaast kopen zij in 1990 twee oude schuren in Frankrijk. Goossen maakt een ontwerp voor dit project en voerde het gedeeltelijk zelf uit. Zomer 2003 verhuist het stel naar Zeeland en gaan in Vrouwenpolder wonen en werken. Jan Goossen ontwerpt een nieuw woonhuis en atelier. Jan Goossen overlijdt 1 januari 2005, na een kort ziekbed. Yvette Lardinois bouwt na zijn overlijden het huis in Vrouwenpolder dat zij samen hadden bedacht. Ze doet onderzoek naar zijn werk en publiceert de website www.jangoossen.com in 2011 en is auteur van het boek Jan Goossen beeldbouwer (2015, Verbeke Foundation/De Bovenkamer).
Zij is werkzaam als communicatie en presentatie medewerker bij diverse culturele instellingen zoals Sundaymorning.ekwc (Europees Keramisch Werkcentrum, 1988-1997), Textielmuseum in Tilburg (1997-2003). Vanaf 2003 werkt zij bij het Zeeuws Museum in Middelburg. Daarnaast zit zij in diverse kunstcommissies, geeft advies in communicatie en geeft zij les in keramiek. Kijk voor meer info: CV